name
  • index
  • onas
  • mostovani
  • prodej
  • fotogalerie
  • kontakty

Moštování

Moštování s následnou pasterizací je původní proces, který minimalizuje ztráty vitamínů a dalších přírodních látek, které působí v lidském těle jako antioxidanty omezující vliv volných radikálů poškozujících buňky v lidských tkáních především v cévách a v nervovém systému. Dvě deci jablečného moštu denně z vlastní úrody tak může nahradit mnoho vitaminových, antioxidačních, antidepresivních a jiných pilulek, které si lidé draze opatřují v lékárnách, zatím co v sadech leží úroda pod stromy.

Moštování jablek:

Moštování jablek je bez zvláštních problémů. Dostatek pektinu a kyselost především na začátku sezony dovolují šetrnou pasterizaci a tak i uchování chuti, vitamínů a dalších důležitých látek. Jablka vám omyjeme, nadrtíme, vylisujeme, pasterizujeme a naplníme do obalu Bag-in-box. Skladovaní je pak jednoduché v prostorech s teplotou nepřesahující +15°C. I když výrobce obalů uvádí nezávadné uchování obsahu až dva roky, doporučujeme spotřebovat před příchodem jara. Naši předkové totiž věřili, že uchovávat ovoce déle než stromy opět vykvetou je nezdravé. Možná tvrzení poněkud drastické, ale už kvůli chuti a čerstvosti bychom se k tomu mohli přiklonit.

PRAVIDLA MOŠTÁRNY

Přijmuta budou jen ta jablka, která budou vhodná pro výroby jablečného moštu, tedy pouze kvalitní, vyzrálá, nikoliv nahnilá, spadaná jablka s příměsí trávy a hlíny.. Upozorňujeme zákazníky, že tato kritéria je nutno důsledně dodržovat, aby nedošlo ke kontaminaci celého procesu. Ovoce, které nebude splňovat tyto požadavky, bude odmítnuto ! Rovněž není vhodné sklizená jablka uskladňovat a transportovat v pytlích. Ovoce přijímáme pouze v přepravkách.